Het Bernhoven-ziekenhuis in het noordoosten van Brabant gaat obligaties uitgeven aan inwoners en bedrijven uit de regio. Sinds vorig jaar zijn er al obligaties beschikbaar voor personeel van het ziekenhuis in Uden en Oss en die uitgifte wordt nu uitgebreid.

Emissie van € 20 miljoen

Mensen, bedrijven en instellingen kunnen obligaties van minimaal 500 euro aanschaffen die negen jaar lang een rente van 4 procent opleveren. Voorwaarde is wel dat de koper woont of is gevestigd in het verzorgingsgebied van het ziekenhuis. Wie daarbuiten woont, is alleen welkom als hij kan aantonen dat hij zich verbonden voelt met Bernhoven.

Band ziekenhuis met regio versterken

De bedoeling van het ziekenhuis is om de band met de regio te versterken. “Iedereen uit de omgeving is welkom, bijvoorbeeld ook patiënten die geld in het ziekenhuis willen steken”, zegt een woordvoerder.

Een mooi voorbeeld van sociaal financieren. Er zullen voldoende inwoners in de regio zijn die hier in willen investeren. En deze emissie laat ook zien dat ook grote projecten (€20 miljoen) op deze manier financiering op kunnen halen.

Dit opinieartikel verscheen deze week in de nieuwsbrief van Ronald Kleverlaan.


Ronald Kleverlaan

Crowdfunding wordt volwassen. Wat zijn de belangrijkste trends en welke impact heeft crowdfunding? Wekelijks verzamel ik de belangrijkste (internationale) artikelen die de trends duiden rond Alternatieve Financiering, Crowdfunding en Community Finance.