Start-ups die tonnen in funding ophalen en scale-ups die een Series B-ronde doen van tientallen miljoenen; het gaat goed met investeringen. Maar iedereen die zelf serieus werkt heeft gemaakt van het opschalen van zijn start-up, weet dat er niets makkelijk aan is. Waar moet je beginnen? Bij wie kunt je terecht en aan welke waarderingen moet je denken? Daarom zetten we de belangrijkste mijlpalen op een rijtje, van pre-seed tot Series B.

Pre-seed

Een pre-seed investeringsronde vindt plaats in het vroegste stadium van een start-up. De fase waarin een bedrijf normaal gesproken nog geen product, personeel of klanten heeft. Het kan alle kanten op en dat maakt het risico om er geld in te steken groot. Investeerders zullen zeker niet in de rij staan.

Doorgaans komen pre-seed investeringen bij de oprichters zelf vandaan. Andere veelgebruikte mogelijkheden zijn vrienden, familie of leningen. Angel investors, ook wel ‘informal investors’ kunnen in deze fase ook instappen. Het gaat dan vaak om vermogende personen die investeren op persoonlijke titel. Het is ook gebruikelijk dat beginnende ondernemingen hun activiteiten ‘bootstrappen’, oftewel financieren uit eigen middelen.

Het doel van een pre-seed ronde is om een eerste mijlpaal te behalen. Meestal gaat het dan om het produceren van een prototype. Prestatiecijfers om de hoogte van een investering op te baseren zijn er nog niet. Meestal wordt gekeken naar de kwaliteit van het team van de founders en hun visie op het product en de markt. De waardebepaling van een start-up komt in deze fase niet boven de miljoen euro uit. Typische pre-seedrondes variëren in grootte van 50.000 tot 100.000 euro.

Lees het hele bericht op: Emerce.nl