Zes van de grootste Scandinavische banken (Danske Bank, DNB Bank, Nordea, SEB, Svenska Handelsbanken en Swedbank) gaan een centrale KYC organisatie opzetten om Know Your Customer (KYC) data te beheren.

Door de politieke druk om witwassen tegen te gaan (oa naar aanleiding van ING-schikking) en het grote tekort van specialisten op het gebied van KYC en AML is het logisch dat financiers deze samenwerking zoeken en informatie onderling uit willen wisselen.

Vanuit privacy oogpunt werd hier echter stevig kritiek op geleverd en is het nu erg lastig om informatie uit te wisselen. Met de nieuwe wetsvoorstellen van minister Hoekstra en de NVB (nationale aanpak witwassen) krijgen financiers waarschijnlijk wel meer mogelijkheden om gegevens onderling uit te wisselen.

Het wordt interessant om te zien hoe de balans tussen bescherming van privacy en beperken van illegale transacties gaat uitvallen.

Dit opinieartikel verscheen deze week in de nieuwsbrief van Ronald Kleverlaan.


Ronald Kleverlaan

Crowdfunding wordt volwassen. Wat zijn de belangrijkste trends en welke impact heeft crowdfunding? Wekelijks verzamel ik de belangrijkste (internationale) artikelen die de trends duiden rond Alternatieve Financiering, Crowdfunding en Community Finance.