De Rotterdamse gemeenteraad wil de verkoopopbrengst van de aandelen Eneco in een investeringsfonds steken. Hoewel de verkoop nog niet rond is, moet het college nog voor het einde van dit jaar met een voorstel hierover komen.

Dit staat in een motie die PvdA-raadslid Dennis Tak, in het dagelijks leven werkzaam als bankier, tijdens het dinsdag gehouden begrotingsdebat heeft ingediend. De motie wordt door een meerderheid in de raad gesteund.

‘Een groot stedelijk investeringsfonds naar Noors model’, zo omschrijft de indiener zijn ideale fonds. Tak verwijst hiermee naar het Noorse staatsinvesteringsfonds dat wordt gevuld met opbrengsten uit de oliewinning.

‘Gretige handen’

Met de motie wil Tak voorkomen dat ‘gretige handen al snoepen uit onze Eneco-zilvervloot’. De totale opbrengst van de verkoop van het energieconcern wordt geschat op €3 mrd. Omdat de gemeente Rotterdam een derde van de aandelen heeft, kan de stad rekenen op circa €1 mrd.

Volgens Tak, die wordt gesteund door de fracties van onder meer Leefbaar Rotterdam, VVD, CDA en GroenLinks, moet het Eneco-geld duurzaam worden geïnvesteerd, en niet worden gebruikt om gaten in de begroting mee te dichten of eenmalige uitgaven te doen.

Toekomstige generaties

‘Toekomstige generaties moeten ook nog van dit geld kunnen profiteren’, aldus Tak. Het liefst ziet hij de oprichting van een zogeheten revolverend fonds, waarbij het geld renderend wordt geïnvesteerd in projecten. ‘Daardoor vloeit er ook weer geld terug naar het fonds. Zo kunnen ook toekomstige generaties nog profiteren van dit geld.’

Het volledige bericht lezen? Kijk op FD.nl.