Rabobank wil samen met particuliere beleggers leningen verstrekken aan het midden- en kleinbedrijf (mkb). Onder de naam Rabo&Crowd gaat de bank samenwerken met effectenbeurs Nxchange, waar de obligaties een notering krijgen en verhandelbaar worden. Dat maken de twee bedrijven maandag bekend.

De bank en beurs gaan zo de concurrentie aan met vergelijkbare mkb-beurzen zoals Npex en Captin. Bij deze beurzen kunnen ondernemers nu al buiten de bank geld ophalen door het plaatsen van aandelen of obligaties.

Het verschil met deze beurzen is dat ondernemers bij Rabo&Crowd wel een deel van de financiering via een gewone banklening krijgen. Dat zal altijd minimaal 10% zijn van het bedrag dat ondernemers willen lenen. Het overige geld komt van particulieren die zich kunnen inschrijven op een verhandelbare obligatie. ‘We willen dat ondernemers bancaire financiering én kapitaalmarktfinanciering via één loket regelen’, zegt Marcel Gerritsen, directeur strategie en innovatie.

Rabo&Co
De proef bouwt voort op het deels mislukte experiment Rabo&Co. Dat was een initiatief waarbij de bank kredieten verstrekte die gedeeltelijk werden gefinancierd door rijke klanten van de bank. Het project sneuvelde omdat de inlegdrempel van een ton te hoog was. Rabo&Co bestaat nog wel, maar leent nu geld uit dat is opgehaald bij institutionele beleggers zoals De Goudse Verzekeringen.

Laagdrempelig
Rabo&Crowd moet laagdrempeliger worden. Particulieren kunnen vanaf €100 per obligatie instappen, al kunnen ondernemers wel een minimuminvestering eisen. Ook mensen die geen klant zijn van de bank kunnen intekenen.

De op te halen bedragen zullen altijd tussen twee ton en de €5 mln liggen, wat betekent dat ondernemingen niet onder de prospectusplicht vallen. ‘We vragen wel een vergelijkbaar document’, zegt Nxchange-oprichter Marleen Evertsz. De bank en Nxchange delen de afsluitvergoeding (1%) en succesvergoeding (2%). De transactiekosten voor de handel van obligaties (0,25%) zijn voor Nxchange, de beurs waarop tot nu toe enkel aandelen van laadpalenbedrijf FastNed stonden genoteerd.

Het volledige bericht lezen? Kijk op FD (achter inlog).