In 2017 heb ik enkele keren geschreven over Patreon, een membership platform waarbij personen een “abonnement” nemen om (kleine) ondernemers maandelijks met een klein bedrag te steunen. Via de “Patreon Relationship Manager” kunnen de ondernemers contact houden met hun fans.

Ik ben erg enthousiast over dit model, wat een variant is van crowdfunding, waarbij ondernemers structureel gesteund worden door hun fans. Het is dan ook goed om te zien dat ze weer nieuwe groeifinanciering hebben opgehaald en sterk blijven groeien.

100.000 gebruikers

Het platform blijft sterk groeien en heeft meer dan 100.000 gebruikers. Door de laatste financieringsronde van $60 miljoen heeft het platform sinds 2013 als $165 miljoen opgehaald.

$1 miljard aan funding opgehaald

Dit jaar verwacht Patreon ca. $500 million aan donaties op te halen voor de aangesloten leden. Hiermee komt het totaal aan financiering sinds de oprichting op $1 miljard.

Via Graphtreon.com is te zien dat sommige ondernemers >$100.000 per maand ophalen via tienduizenden fans.

Dit opinieartikel verscheen deze week in de nieuwsbrief van Ronald Kleverlaan.


Ronald Kleverlaan

Crowdfunding wordt volwassen. Wat zijn de belangrijkste trends en welke impact heeft crowdfunding? Wekelijks verzamel ik de belangrijkste (internationale) artikelen die de trends duiden rond Alternatieve Financiering, Crowdfunding en Community Finance.