Bij Crowdfunding wordt een projecten door middel van een grote groep mensen (de crowd) gefinancierd. Dit gebeurt met behulp van vele kleine bijdragen. Crowdfunding heeft als financieringsvorm sinds de economische crisis sterk aan populariteit gewonnen, zo werd in 2014 € 63 miljoen opgehaald middels Crowdfunding waarvan € 51 miljoen door 600 ondernemingen. Crowdfunding kan dienen als enige financieringsvorm maar kan ook onderdeel zijn van een financieringsmix, waarbij het overige deel van de financiering wordt ingevuld door bijvoorbeeld bancaire financiering of informal investors.

Crowdfunding biedt vier verschillende financieringsmogelijkheden:

  • Leningen;
  • Aandelenuitgifte;
  • Voorverkoop van producten of diensten; en
  • Donaties.

Crowdfunding is voor investeerders interessant, omdat een aantrekkelijk rendement behaald kan worden. Hier tegenover staat dat er een hoger risicoprofiel verbonden is aan Crowdfunding. Diverse platforms adviseren dan ook om investeringen te spreiden over diverse projecten.

Geplaatste projecten worden uiteraard door de platformen gecontroleerd alvorens deze worden geplaatst. Daarnaast geven bepaalde platforms een risicorating aan projecten om het risicoprofiel inzichtelijk te maken. Voor additionele informatie en meer achtergronden over Crowdfunding kunt u het artikel “Zo maak je Crowdfunding tot een succes” lezen.