Een interessant opiniestuk in het FD van directievoorzitter Wiebe Draijer en hoofdeconoom Menno Middeldorp van de Rabobank over de verbreding van het financieringslandschap. Het is duidelijk een artikel om de politieke discussie rond (bancaire) kredietverlening aan het mkb te sturen, maar bevat ook zeker een kern van waarheid en interessante aanknopingspunten.

84% aanvragen geaccepteerd
Een van de punten die genoemd wordt is dat 84% van de aanvragen van ondernemers geaccepteerd worden. Dit klinkt als een heel goed percentage (een financier moet ook kritisch zijn en sommige aanvragen afwijzen), maar gaat voorbij aan de werkelijkheid.
In de praktijk blijkt dat een heel groot deel van de ondernemers afziet van het doen van een aanvraag vanwege de verwachting dat een aanvraag geen kans heeft. Veel ondernemers zoeken dan ook niet verder of worden ook niet doorverwezen naar adviseurs of alternatieve financiers die hen wel kunnen financieren.
Die 84% komt uit een onderzoek van het CBS waaruit blijkt dat uiteindelijk slechts 25.940 bedrijven in een jaar financiering hebben ontvangen. Natuurlijk zijn er jaarlijks veel mee gefinancierde bedrijven! Ik heb al eerder geschreven dat je de cijfers ook anders kan interpreteren en dat slechts 45% van de bedrijven die actief financiering zoekt, dit ook daadwerkelijk ontvangt.

Meer dan bancair krediet
Wat beide personen benadrukken, en waar ik zelf ook achter sta, is dat ondernemers verder moeten kijken dan alleen bancair krediet. Wiebe Draijer en Menno Middeldorp focussen hierbij vooral op het versterken van het eigen vermogen (oa Venture Capital), maar ook de alternatieve aanbieders van krediet of factoring en lease oplossingen komen sterk op.

Persoonlijk advies voor de juiste financieringsmix
Als een van de oplossingen komen de auteurs met de (bancaire) adviseurs die als “trusted advisor” de juiste financieringsmix, binnen en buiten de bank zullen moeten maken.
Dit is een punt waar ik niet in mee ga. Door de sterke afname van (lokale) accountmanagers in het mkb en de digitalisering van aanvragen <€1 miljoen neemt het persoonlijke contact met mkb ondernemers juist sterk af. Ik verwacht hierbij veel meer van een nieuwe groep van onafhankelijke mkb financieringsadviseurs die de juiste mix zullen gaan maken. Daarbij zal bancaire financiering vaak een onderdeel zijn, maar dit zal steeds vaker gecombineerd worden met andere financieringsvormen en -aanbieders.

Dit opinieartikel verscheen deze week in de nieuwsbrief van Ronald Kleverlaan.
Lees ook hier het opinie artikel van Wiebe Draijer en Menno Middeldorp in het FD.


Ronald Kleverlaan

Crowdfunding wordt volwassen. Wat zijn de belangrijkste trends en welke impact heeft crowdfunding? Wekelijks verzamel ik de belangrijkste (internationale) a