Vergunning voor Jungo

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft Jungo een vergunning gegeven voor het aanbieden en bemiddelen van hypothecaire kredieten. Dit is bijzonder omdat de hypotheken van deze start-up deels worden gefinancierd volgens het crowdfund-principe. Jungo wil met dit initiatief een lagere hypotheekrente bieden en particulieren de mogelijkheid geven te investeren in de hypotheekmarkt. Gaat dit lukken?

Eerste crowdfund-hypotheek gesloten

Na een vertraging heeft Jungo in augustus 2018 de eerste crowdfund-hypotheek gesloten. Initiatiefnemer Vincent van den Noort heeft onlangs een toelichting gegeven over de werkwijze, onder andere bij RTLZ:

  • De aanvrager leent het hele bedrag bij Jungo voor een vaste hypotheekrente en tegen de geldende hypotheeknormen.
  • Voor een deel van de hypotheek (20%) komt de fianciering van particulieren (crowdfunding).
  • De investeerders kunnen rekenen op een goed rendement (tussen 2% en 4,25%).

Het aanbod van Jungo (hypotheekrente en rendement)

Het succes van Jungo hangt uiteindelijk af van het aanbod, zowel aan de kant van de aanvragers (hypotheekrente) als aan de kant van de investeerders (rendement).

Het rendement voor investeerders

Aan de kant van de investeerders lijkt het goed te zitten. Het bovengenoemde rendement is in ieder geval hoger dan de actuele spaarrente. Jungo concurreert echter ook met beleggen. Daar is het gemiddelde rendement weer wat hoger. De crowdfund-hypotheek heeft als voordeel dat investeren in vastgoed een beperkt risico kent. Daarbij kunt u, net als bij beleggen, kiezen voor meer of minder risico.

Door de investeren in een hypotheek via Jungo, belegt u ‘buiten AFM toezicht’. Hier leest u daar meer over.

De hypotheekrente van Jungo

Een hypotheek van Jungo wordt voor 80% gefinancierd door een institutionele belegger (momenteel Aegon). De hypotheekrente is echter iets lager dan de funder voor haar reguliere hypotheken biedt. Met name de hypto