Nergens in Europa hebben kleine en middelgrote bedrijven zo veel moeite om aan geld te komen als in Nederland. De financieringskloof, het gat tussen de vraag naar financieringen en het aanbod van bancair krediet, is hier veruit het grootst en dat zet een rem op de economische groei.

Dat stelt kredietverzekeraar Euler Hermes maandag op basis van een breed opgezet onderzoek. ‘Het tekort aan financieringen is een stok die tussen de wielen van de economie wordt gestoken’, aldus Johan Geeroms van de Nederlandse tak van de kredietverzekeraar. Een aanhoudende financieringskloof voor mkb’ers leidt tot een lagere investeringsgroei en dat trekt uiteindelijk een wissel op de economische groei.

22% van het bbp

Van de Europese landen met de grootste tekorten steekt Nederland er ‘met kop en schouders bovenuit’, aldus Geeroms. Het tekort aan bancair krediet komt neer op 22% van het bbp, slechts fractioneel minder dan vier jaar geleden. De nummer twee op de ranglijst is België met 14%. Frankrijk is met 9% nummer drie.

Voor Nederlandse mkb’ers wreekt zich het feit dat er weinig keus is. De kredietvoorziening is voor 90% in handen van een paar grootbanken. In omliggende landen zoals Duitsland is de concurrentie groter en zijn er volgens Geeroms meer alternatieven voor ondernemers om aan een lening te komen.

Lees het gehele nieuwsbericht op: Fd.nl