De Nederlandse deelstep-scaleup Dott krijgt 30 miljoen van zijn bestaande aandeelhouders, om onder meer een vloot nieuwe deelsteps met vervangbare batterijen te kunnen kopen. In thuisland Nederland mogen de elektrische tweewielers nog altijd niet de weg op.

De markt voor deelbare elektrische steps explodeerde toen bedrijven als Bird en Lime in de VS honderden miljoenen groeigeld ophaalden. Ook de straten van Parijs, Brussel en andere Europese steden worden inmiddels bevolkt door de met een app te ontgrendelen tweewielers.

De twee Franse ondernemers Henri Moissinac en Maxim Romain (foto rechts) stortten zich vorig jaar vanuit Amsterdam op die booming markt – maar de twee willen het met Dott duurzamer aanpakken, met wat minder nadruk op hypergrowth. Bird en Lime kochten bijvoorbeeld tienduizenden steps bij de Chinese producenten Xiaomi en Ninebot, maar in heel Europa is inmiddels geen Xiaomi- of Ninebot-step meer te vinden, zegt Romain. Oftewel, al die steps zijn afgedankt.

Romain: “Dat is niet verantwoord, zowel vanuit milieuoogpunt, maar ook economisch. Ze konden op die manier weliswaar in het begin sneller groeien, maar de prijs die je betaalt is een enorme verspilling van kapitaal.”

Lees het hele bericht op: Sprout.nl