Externe financiering voor mkb-vastgoed vinden, is bepaald geen sinecure. Sinds de kredietcrisis hebben banken te maken met strengere regelgeving waardoor ze minder snel een zakelijke hypotheek verstrekken. Eén van de dingen die je als ondernemer kunt doen, is uitwijken naar een alternatieve financier, zoals ondernemer Jim van der Lubbe deed.

De “NDSM-werf en de Westergasfabriek in het kwadraat”. Zo noemt ondernemer Jim van der Lubbe (30) het door hem zo geliefde Hembrugterrein in Zaandam. Lang geleden huisde er een munitiefabriek en was het terrein verboden voor onbevoegden, maar tegenwoordig is het een verzamelplaats voor startende ondernemers en jongeren. Zij worden aangetrokken door de klassiek ogende panden, die uitzicht bieden over het Noordzeekanaal.

Van hobby tot bedrijf
Van der Lubbe huist er al vier jaar lang met zijn eigen interieurbedrijf in een honderd vierkante meter groot, vrijstaand bedrijfspand uit 1910, dat oogt als een kleine boerderij. Van der Lubbe is er dagelijks druk in de weer met het maken van raamwerken, badkamermeubilair, tafelonderstellen en ga maar door. Wat ooit begon als een hobby is uitgegroeid tot een serieus bedrijf, en Van der Lubbe heeft inmiddels zijn eerste parttimer aangenomen.

Deadline
Toen Van der Lubbe zijn intrede in het pand nam, stond deze al jaren leeg. Het terrein was in handen van Rijksvastgoed en de ondernemer kon het pand tegen een betaalbaar tarief huren. Bovendien kreeg hij een optie op de koop ervan.

Het pand diende ooit als het waterzuiveringsgebouw van het terrein en had in de loop van de tijd waterschade opgelopen. Maandenlang was Van der Lubbe in de weer met het opknappen en stuken van de woning. Het kostte bloed, zweet en tranen, maar uiteindelijk had hij niet alleen de schade weggewerkt, maar ook zijn eigen elektranetwerk en riool geïnstalleerd.

Drie jaar later kreeg Van der Lubbe, die inmiddels fulltime aan zijn bedrijf werkte, een bericht: er zou een deadline komen voor zijn optieperiode. Een andere ontwikkelaar, ABC Planontwikkeling, zou het terrein binnen enkele weken overkopen van de overheid. Als Van der Lubbe in het pand wilde blijven, moest hij dit nú kopen. Deed hij dit niet, dan ging het oude waterzuiveringspand mee naar de volgende eigenaar.

Het volledige bericht lezen? Kijk op Sprout.nl.