Nu banken nauwelijks meer leningen verstrekken aan het midden- en kleinbedrijf stappen ondernemers naar nieuwe online platforms die kapitaal ophalen bij de ‘crowd’. Dat leidt tot onverantwoorde schulden en hoge rentes. Toch ontvangen de ‘redders van het kleinbedrijf’ voor miljoenen aan overheidssteun.

De tweede editie van schlagerfestijn Schlager Symphonica had op 10 november 2018 moeten plaatsvinden in Hangar 11 op Twente Airport. ‘Een mix van Oktoberfeest en André Rieu’, volgens zanger, mede-organisator en -eigenaar Willie Oosterhuis, in Twente bekend van de hit Loat goan. ‘Een groot meezingfeest voor jong en oud.’

Wat de ‘kleurrijke entertainer uit Haaksbergen’ de kaartkopers niet vertelt, is dat twee eerdere edities van het meezingfeest hem een verlies van 220.000 euro hebben opgeleverd. Het is niet de eerste keer dat bedrijven die Oosterhuis leidt in de financiële problemen komen. Eerder failleerden bar dancing De Olifant in Overdinkel, regionale tv-zender Onze TV en amusementsboulevard Go Planet in Enschede.

Desondanks heeft Oosterhuis twee leningen van in totaal een ton kunnen lospeuteren van crowdfundplatform Funding Circle. In juni 2018 kreeg hij vijftigduizend euro tegen maar liefst vijftien procent rente voor de ‘internationalisering’ van zijn schlagerfestijn. Wanneer en waarvoor hij de tweede lening ontving is onduidelijk.

Kort daarna gaat het mis: de voorverkoop voor Schlager Symphonica valt tegen en het concert wordt afgelast. Een half jaar nadat Oosterhuis een lening van een ton heeft gekregen, gaat hij zakelijk én persoonlijk failliet. Voor de leningen staat Oosterhuis namelijk persoonlijk borg, het crowdfundplatform mag de schuld verhalen op zijn privébezittingen. De schlagerzanger heeft volgens dagblad Tubantia de conclusie getrokken dat hij ‘nooit meer ondernemer wil zijn’.

Lees het hele bericht op: www.groene.nl