Dit is een blog van Koen The (CFO Lendahand) over de mogelijkheid van investeren in dollars op Lendahand.

Waar is de joet? 

De switch van de gulden naar de Euro. Het is meer dan 15 jaar geleden maar ik kan het me nog heel goed herinneren. Het eerste jaar zit je constant om te rekenen naar guldens om de prijs van een product te begrijpen. Een koffie kost hier EUR 1,20. Dat is dan 1,20 x 2 en dan nog 10% erbovenop, dus… f2,64. Ai, dat is best duur! Iedereen had het gevoel er met de euro op achteruit te gaan. Met het verdwijnen van de gulden werd in ieder geval de Nederlandse taal helaas wat armer. Als je f25 had geleend van een vriend, dan moest je hem een geeltje terugbetalen. En dan kon je niet aankomen met een joetje (f10). En op de markt was je gulden zogenaamd een daalder waard (f1,50, oftewel anderhalf keer zoveel).

De euro is geen dollar 

Met de euro kwam wel een groot voordeel: waar je voorheen geld moest wisselen naar francs, marken of lires als je op vakantie ging, kon je voortaan gewoon je euro’s meenemen. Een wereld ging voor je open. Of beter gezegd, Euroland ging voor je open (hoe de wereld echt voor je opengaat als Lendahand klant lees je verderop…). Nu we helemaal gewend zijn geraakt aan de euro zou je makkelijk kunnen denken dat het wereldwijd een zeer belangrijke munt is. Maar in vergelijking met de USD (‘dollar’) valt dat heel erg mee/tegen. Van het gehele volume wereldwijd dat in valuta wordt gehandeld, betreft 85% de dollar. Om aan te geven hoeveel mensen buiten de VS dollars gebruiken: buitenlanders kopen elke dag zo’n 2,7 miljard USD. Dat is hoger dan het dagelijks bruto binnenlands product van Nederland. In sommige landen gaat het zelfs zo ver dat ze de dollar als officiële munt gebruiken, zoals in Ecuador. In andere landen is de dollar de officieuze munt. Hij wordt op straat gebruikt in plaats van de officiële lokale valuta. De economie is daar ‘dollarized’. De hoogte hiervan wordt aangegeven met een percentage. In Georgië is dat bijvoorbeeld rond de 70%. Het moge duidelijk zijn, de euro-dollar koers mag dan bijna 1 zijn, de euro is wereldwijd nog geen dollar.

De dollar als cruciale factor voor impact 

Veel dollarized economieën zijn te vinden onder de opkomende landen. Als je in die landen een lening verstrekt in euro’s, dan loopt de leningnemer (de ondernemer) een risico op de euro-dollar wisselkoers. Als de dollar versus de euro minder waard wordt gedurende de looptijd van de lening, dan moet de leningnemer meer dollars opzij zetten om de lening af te kunnen lossen. Als de leningnemer een lokaal financieel instituut is, dan zal het dit risico uiteindelijk moeten afwentelen aan de eindklant, de kleine ondernemers. Of in ieder geval een opslag ervoor vragen. Via het Lendahand platform konden uitlener tot nu toe uitsluitend in euro’s investeren. We hebben gaandeweg ondervonden dat deuren gesloten blijven als we alleen euroleningen aanbieden. Veel partijen (vooral in dollarized economieën) kiezen er dan liever voor om ergens anders in dollars te lenen tegen een iets hogere rente. Bij Lendahand zijn we constant op zoek naar goede, sterke partijen die positieve impact willen maken in hun land. Deze zoektocht is een stuk moeilijk als we uitsluitend aan euro leningen vasthouden. Vooral het aan boord halen van wat grotere partijen is dan lastig. Kortom: Impact investing in opkomende landen is onlosmakelijk verbonden met de dollar.

Meer lezen? Kijk dan op lendahand.nl.