Afgelopen week kwam er vanuit veel kanten commentaar op het FD artikel over rendementen bij crowdfunding platformen. Zelf schreef ik hier ook uitgebreid over in mijn nieuwsbrief afgelopen week. Vanuit de crowdfunding sector zelf werd hier ook uitgebreid op gereageerd met de oproep tot betere wetgeving.

Vertrouwen daalt door onduidelijkheid
Deze oproep is niet nieuw, hier wordt al jaren over gesproken binnen de sector, maar het begint nu wel urgent te worden. Doordat we in Nederland in verhouding met onze buurlanden een stuk langer hebben gewerkt met ontheffingen is er een ruime diversiteit aan financieringsaanbieders ontstaan. Dit was in een vroegere fase erg nuttig voor innovatie, maar het beperkt nu de groei. Elke platform rapporteert namelijk net weer anders, gebruikt lastig vergelijkbare risico categorieën en richt zich op ander type investeerders (van kleine en grote beleggers tot betrokken community-investeerders).

Door deze onduidelijkheid daalt het overzicht en hierdoor het vertrouwen in de sector. Een duidelijke keuze vanuit MinFin/AFM over de verschillende mogelijke crowdfunding modellen zou hier erg bij helpen. Daardoor wordt ook het landschap overzichtelijker en stralen onduidelijkheden of excessen bij kleine marktpartijen niet af op de gehele sector.

Europese wetgeving
Daarbij komt ook dat er nieuwe Europese crowdfunding wetgeving aan komt. Tot nu toe lijkt het er op dat het Ministerie van Financiën wacht op de definitieve implementatie om te zien of dit voldoende is voor Nederland of dat er aanvullende, specifieke Nederlandse wetgeving gaat komen.

Maar dat het tijdperk van ontheffingen voorbij is, dat is wel duidelijk. Binnen enkele jaren zal deze wetgeving concreet ingevoerd zijn.

Dit opinieartikel verscheen deze week in de nieuwsbrief van Ronald Kleverlaan.
Lees ook hier het opinie artikel in het Financieel Dagblad


Ronald Kleverlaan

Crowdfunding wordt volwassen. Wat zijn de belangrijkste trends en welke impact heeft crowdfunding? Wekelijks verzamel ik de belangrijkste (internationale) artikelen die de trends duiden rond Alternatieve Financiering, Crowdfunding en Community Finance.