Om de crowdfundingsector in Nederland te beschermen tegen avonturiers en gelukszoekers is betere bescherming nodig. Dat zegt Jeroen Broekema, directeur van Funding Circle, het grootste platform dat actief is op de Nederlandse markt. Crowdfunding is voor bedrijven een alternatief voor bankleningen.

Broekema reageert op berichtgeving in het FD waaruit blijkt dat veel crowdfundingsplatforms hogere rendementen voorspiegelen dan beleggers in werkelijkheid krijgen. Van het brutorendement moeten in veel gevallen de verliezen door wanbetaling nog worden afgetrokken. Sommige crowdfundingplatforms zoals Funding Circle en Geldvoorelkaar.nl houden zich wel aan de eis van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) om de nettorendementen weer te geven.

Onrealistische rendementen
‘De vijf platforms die aangesloten zijn bij branchevereniging Nederland Crowdfunding, waaronder wijzelf, doen dit gewoon’, zegt Broekema. Maar de AFM heeft aan nog veertig andere partijen een ontheffing verleend en geconcludeerd dat nog altijd ‘een aantal platformen niet voldoet aan alle voorschriften’. Hierdoor kunnen die platformen hun investeerders nog steeds onrealistische rendementen voorspiegelen.

Het volledige bericht lezen? Kijk op FD.nl.