NIJKERK, 20 december 2018 – De crowdfunding markt in Nederland is in 2018 gegroeid naar recordhoogte, zo blijkt uit een analyse van Fundwijzer.nl. Deze forse groei, van € 175 miljoen in 2017 naar € 260 miljoen in 2018*, wordt voornamelijk gestuwd door de groei in vastgoedfinanciering en de financiering van duurzame energie.

Feiten en cijfers
• Nieuwe spelers en bestaande platformen spelen in op vastgoedfinanciering
• Snelle groei duurzame energie projecten
• Top 5 platformen goed voor ruim 60% van de totale financiering
• Top 10 platformen goed voor ruim 80% van de totale financiering

Crowdfunding in cijfers
De op Fundwijzer opgenomen platformen laten in 2018 een forse groei zien van de publiekelijk gefinancierde crowdfunding projecten. Waar in 2017 de groei van crowdfunding af nam naar ‘slechts’ 15% groei ten opzichte van 2016 wordt er in 2018 een nieuwe stap gezet in de markt en bijna 50% groei gerealiseerd ten opzichte van 2017.

Een overzicht van het gefinancierde kapitaal door de Top5 platformen van Nederland in 2018 wordt in de grafiek hieronder weergegeven.

Bovenstaande cijfers zijn op basis van gescreende projecten tot 17-12-2018**.

Collin Crowdfund is in 2018, net als in 2017, het grootste crowdfunding platform van Nederland met ruim € 37,5 miljoen aan publiekelijk verstrekt kapitaal. Collin Crowdfund wist in 2018 tot op heden 140 projecten te financieren, resulterend in een gemiddelde leenomvang van ruim € 270.000. Jan Willem Onink, commercieel directeur van Collin Crowdfund, zegt in een reactie: “Crowdfunding vormt een steeds belangrijker financieringskanaal voor het MKB, ook voor vastgoed- en groeifinanciering. Mede door verwachte samenwerkingsverbanden kijkt Collin Crowdfund uit naar een ‘groeizaam’ 2019”. Ook geeft hij aan dat Collin Crowdfund verwacht dat de gemiddelde leenomvang verder zal toenemen, aangezien zij vaker aanvragen krijgen voor MKB-leningen van meer dan € 1 miljoen euro.

Opvallende uitschieters in de Top 5 op het gebied van de gemiddelde leenomvang zijn Zibcrowd en Funding Circle. Zo financierde Zibcrowd met slechts 2 projecten ruim € 21 miljoen in 2018 en heeft Funding Circle op haar beurt slechts een gemiddelde leenomvang van zo’n € 35.000 per publiekelijk gefinancierd project.

Crowdfunding voor Duurzame Energie is booming
Opvallend is dit jaar de groei van crowdfunding projecten gericht op duurzame energie. Zo wist DuurzaamInvesteren.nl in 2018 tot op heden ruim € 36,5 miljoen aan financiering te verstrekken aan haar projecten, versus ‘slechts’ € 8,5 miljoen in 2017. Hiermee maken zij ook een sprong; zij zijn het tweede platform van Nederland in 2018. De projecten van DuurzaamInvesteren.nl zijn regelmatig van miljoenenomvang, zo wisten zij onlangs bijvoorbeeld in één dag € 4,5 miljoen aan financiering op te halen voor het project “KiesZon voor de Toekomst”. Barry Pieters, CFO van DuurzaamInvesteren.nl, kijkt in een reactie terug op 2018 en vooruit naar 2019: “In 2018 hebben we een verdere verbreding van het aanbod op DuurzaamInvesteren.nl gezien. Daarnaast hebben wij VastgoedInvesteren.nl gelanceerd, met ook daarop de eerste mooie resultaten. Voor 2019 verwachten wij onder beleggers een groeiende belangstelling voor beide platformen”.
Ook andere platformen die zich richten op het financieren van duurzame energie, zoals Greencrowd en Zonnepanelendelen zijn in 2018 gegroeid ten opzichte van 2017. In aanvulling op de financiering van duurzame energie valt tevens op dat investeerders graag investeren in algemene crowdfunding projecten met een duurzaam aspect. Dit blijkt onder andere ook uit de groei van Oneplanetcrowd dat in 2018 50% meer financiering wist op te halen dan vorig jaar.

Partijen strijden om vastgoedfinancieringen
Doordat banken zich steeds meer terugtrekken uit de markt als het aankomt op het financieren van (zakelijke) vastgoedprojecten zien veel (bestaande en nieuwe) partijen in de crowdfundingmarkt mogelijkheden om een rol te spelen op het gebied van vastgoedfinancieringen. In 2018 zijn er dan ook diverse ontwikkelingen op het gebied van vastgoedfinanciering in de crowdfundingmarkt. Zo kwam er groen licht voor de Crowdfundhypotheek van Jungo in samenwerking met Aegon, lanceerde het moederbedrijf van DuurzaamInvesteren.nl recentelijk VastgoedInvesteren.nl, openbaarde Crowdrealestate (voorheen Crowdestate) haar plannen voor internationale groei in 2019 en hoopt het nieuwe platform Placetobe op korte termijn haar eerste project te lanceren.

Naast deze intreders in de markt spelen ook bestaande spelers in op de mogelijkheden die vastgoedfinanciering biedt. Zo wilt ook Geldvoorelkaar.nl, het platform dat recentelijk als eerste de mijlpaal van € 150 miljoen aan verstrekt kapitaal bereikte, een rol spelen in het crowdfunden van vastgoed. Hiertoe lanceerden zij recentelijk “de Vastgoedlening” waarmee het mogelijk is om maatwerk te leveren op het gebied van bijvoorbeeld looptijd, aflossing en rente. Edwin Adams zegt hierover “de vastgoedlening is met zakenpartners ontwikkeld en voorziet in de stijgende vraag naar praktische oplossingen voor financiering van commercieel vastgoed, verhuurd onroerend goed (box 3) en de aankoop van onroerend goed. Het product geeft investeerders de mogelijkheid met hypothecaire dekking een aantrekkelijk rendement te realiseren. In 2018 zijn reeds de eerste projecten succesvol afgerond met een totaal volume van ruim € 8 miljoen”.

Verwachtingen
Onderstaande grafiek geeft een overzicht van de ontwikkeling van de crowdfundingmarkt in Nederland sinds 2012. Sindsdien is het jaarlijks gefinancierde kapitaal gegroeid van 14 miljoen naar 250 miljoen euro in 2018. Opvallend detail is dat het project dat dit jaar het meeste financiering wist aan te trekken (Bruinisse Vastgoed via Zibcrowd) met € 13,85 miljoen evenveel financiering wist aan te trekken als de volledige markt in 2012.

Uitkijkend naar 2019 verwachten wij dat de huidige groei van de markt doorzet naar € 375 miljoen verstrekte financiering in 2019. Zeker ook gezien de ontwikkelingen op het gebied van duurzame energie, financiering van vastgoed en de recente nieuwe initiatieven in de markt.

Heeft u behoefte aan verdere analyse of wilt u uw eigen analyse maken van de crowdfunding markt? Gebruik dan het Interactieve Dashboard van Fundwijzer om de crowdfunding markt 2018 te analyseren zonder dat je een whizzkid hoeft te zijn! Het dashboard is in samenwerking met Quant Base ontwikkeld om investeerders en geïnteresseerden in staat te stellen hun eigen analyses te maken in de crowdfunding markt.


*Fundwijzer meet van alle opgenomen platformen de publiekelijk gefinancierde crowdfunding projecten. De gepresenteerde cijfers zijn gebaseerd op de in 2018 succesvol afgeronde publiekelijk gefinancierde projecten. Projecten die middels een ‘innercrowd’ of institutionele investeerder gefinancierd zijn en niet publiek op het platform zijn verschenen zijn dan ook buiten beschouwing gelaten.

**Op de gepresenteerde cijfers is één wijziging doorgebracht met betrekking tot DuurzaamInvesteren.nl. Het project Landgoed Houdringe is een vastgoedproject dat in eerste instantie op DuurzaamInvesteren.nl is gepubliceerd en succesvol gefinancierd. Later in 2018 is het zusterplatform VastgoedInvesteren.nl opgericht. In dit kader is besloten het vastgoedproject (€2.190.000) te presenteren onder VastgoedInvesteren.nl in plaats van onder DuurzaamInvesteren.nl.