De crowdfunding markt in Nederland laat in 2017 een belangrijke groei zien. Waar in 2016 de markt groeide naar € 150 miljoen laten de voorlopige cijfers zien dat € 175 miljoen aan financiering zal worden opgehaald in 2017, een stijging van ruim 15% ten opzichte van 2016. Hiermee neemt de procentuele groei wel enigszins af ten opzichte van vorig jaar, toen een groei van ruim 30% werd bereikt.

Crowdfunding 2017 in cijfers

De op Fundwijzer opgenomen platformen hebben in 2017 tot nu toe een bedrag van ruim € 163 miljoen aan financiering aangetrokken voor hun projecten. De Top 10 Crowdfunding Platformen is ook in 2017 goed voor een substantieel bedrag te weten € 119 miljoen, ruim 65% van de totaal opgehaalde financiering via crowdfunding in Nederland. Met nog ruim een week te gaan en een beperkt aantal platformen dat niet is opgenomen op Fundwijzer verwachten wij dat de crowdfunding markt in 2017 uit komt op € 175 miljoen aan opgehaalde financiering.

Crowdfunding platformen

Collin Crowdfund heeft dit jaar opnieuw het meeste financiering aangetrokken, in totaal ruim € 33 miljoen euro. Hiermee haalden zij weliswaar meer financiering op dan in 2016, toen zij ruim € 32 miljoen op haalde, maar hebben zij hun ambitieuze doelstelling (€ 60 miljoen aan financiering ophalen voor het MKB in Nederland) niet gerealiseerd. Wel financierde Collin Crowdfund in oktober haar 400e project succesvol en won Collin Crowdfund in 2017 wederom de Cash Cow Award en de Gouden Stier .

Geldvoorelkaar.nl bezet dit jaar wederom de tweede plaats met een totaal opgehaald bedrag van € 24 miljoen. Dit is een lichte daling ten opzichte van 2016 toen zij € 25 miljoen aan financiering op haalden. Dit jaar bereikte Geldvoorelkaar.nl een mijlpaal door als eerste crowdfunding platform in Nederland de grens van € 100 miljoen aan verstrekte financiering te doorbreken. Ook zijn de roerige tijden bij Geldvoorelkaar.nl dit jaar afgesloten door succesvol nieuwe investeerders aan te trekken en het hoofdstuk inzake het faillissement van Trustbuddy definitief af te ronden.

De Top 3 wordt dit jaar gecompleteerd door Funding Circle. Via het platform Funding Circle is ruim € 10 miljoen aan financiering verstrekt aan mkb ondernemingen*. Funding Circle realiseerde hiermee een forse groei ten opzichte van 2016 toen zo’n € 5 miljoen aan financiering werd verstrekt via hun platform. Ook heeft Funding Circle, dat naast Nederland nog 3 andere kernmarkten kent (het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Duitsland), het afgelopen jaar additionele groeifinanciering opgehaald. Naar verluidt streeft Funding Circle de komende jaren ook een beursgang na.

De platformen Lendahand, Duurzaam Investeren, Oneplanetcrowd, Crowdaboutnow, Symbid, Horeca Crowdfunding en Knab Crowdfunding zijn de andere platformen in de Top 10 Crowdfunding Platformen van 2017. Onderstaand wordt een overzicht getoond van de succesvol afgeronde projecten en de totaal opgehaald financiering van de 10 grootste platformen van Nederland.

Dit jaar werden er op de op Fundwijzer opgenomen platform ruim 2.750 projecten succesvol gefinancierd. Koplopers voor wat betreft het aantal succesvol afgeronde projecten zijn de platformen Voordekunst, Lendahand en Funding Circle.

Shake-out

Het afgelopen jaar zijn er meerdere partijen gestopt met hun crowdfunding activiteiten. Zo was er in augustus ophef nadat de oprichter van het platform Regiofund in een korte verklaring bekend maakte te stoppen met de activiteiten van Regiofund, waarna Geldvoorelkaar.nl aangaf de portefeuille administratief over te willen nemen. Tevens heeft het platform Wekomenerwel haar activiteiten per 1 november jongstleden gestaakt en heeft De Amersfoortse (ASR) aangegeven per 1 januari aanstaande de stekker uit Doorgaan.nl te trekken. Tevens blijkt uit de cijfers van Fundwijzer dat een behoorlijk aantal crowdfunding platformen niet of nauwelijks projecten plaatst en succesvol weet af te ronden. De verwachting is dan ook dat er in 2018 meer platformen zullen volgen in deze shake-out.

Naast dat er platformen zijn gestopt zijn er echter ook partijen geweest die nog kansen in de markt zagen. Zo startte een nieuw platform op het gebied van vastgoedfinanciering (New Funding) en financierde Kapitaal Lokaal haar eerste project succesvol.

Opvallend was ook het nieuws dat de website Fundipal.com na 3 jaar stopt. Fundipal, dat werd gelanceerd met partner Rabobank, had als doel een overzicht te bieden aan ondernemers van de verschillende crowdfundingplatformen en ondernemers te informeren welk platform het beste aansluit bij hun onderneming.

Wet- en regelgeving

Ook is in 2017 de discussie over wet- en regelgeving binnen crowdfunding verder gevoerd. Zo schreef Peter Verhaar een opinieartikel waarin hij aangaf te vinden dat Crowdfunding plaats hoort op een door de AFM gereguleerde beurs. Vorig jaar introduceerde de AFM de investeerderstoets voor investeerders via crowdfunding platformen. Uit onderzoek is dit jaar gebleken dat deze toets niet of nauwelijks werkt, waarna de AFM dit jaar de 48-uurs regel introduceerde. Deze regel, waarbij investeerders 48 uur voor aanvang van het project reeds alle projectinformatie verkrijgen, moet investeerders de mogelijkheid bieden om het project rustig te kunnen beoordelen en om zo onbesuisde investeringen te voorkomen.

Tevens verzocht de AFM dit jaar de crowdfundingpartijen mee te denken in de ontwikkeling van het wettelijk kader inzake crowdfunding. Naar aanleiding hiervan verscheen in het FD een artikel dat er door slechts een beperkt aantal crowdfunding platformen input werd verstrekt. Hierbij werd onder andere aandacht gevraagd voor meer transparantie, de bescherming van investeerders, het uniform verslagleggen door platformen en het verplichten van een exit plan voor (startende) platformen.

Toetreding banken

Nadat in 2016 verschillende banken de eerste stappen zetten in de crowdfunding en de Fintech zijn verschillende banken additionele samenwerkingen gestart. Zo brachten Funding Circle en Aegon een strategische samenwerking naar buiten waarbij Aegon via het platform gaat investeren in kleine bedrijven en zzp’ers in het Verenigd Koninkrijk. Ook ging Rabobank de samenwerking aan met Knab (Knab Crowdfunding) en investeerde ING Bank 300 miljoen in een investeringsfonds gericht op de Fintech. Ten slotte introduceerde ABN Amro New10 in de markt, waarmee zij nadrukkelijk de concurrentie aangaat met Fintech financiers zoals Funding Circle, Spotcap en Lendico.

Al met al heeft 2017 het nodige aan ontwikkelingen en nieuwe uitdagingen laten zien en kijken wij uit naar 2018 waarin ongetwijfeld weer het nodige zal gebeuren. Registreer u nu om ook in 2018 op de hoogte te blijven van het laatste nieuws. Voor nu wensen wij u vast fijne kerstdagen en een goede jaarwisseling!

Heeft u behoefte aan verdere analyse of wilt u uw eigen analyse maken van de crowdfunding markt? Gebruik dan het Interactieve Dashboard van Fundwijzer!

*Op basis van de publiekelijk gefinancierde projecten op het platform.