Capelle aan den IJssel – Volgende week is het de Week van de Teek! De week waarin we elkaar bewust willen maken van de dit kleine, maar allesbehalve onschuldige beestje. Organisaties hopen mensen te informeren over de risico’s van tekenbeten en hoe we ze kunnen voorkomen. Eén van de risico’s is het besmet raken met de ziekte van (chronisch) Lyme. Iets waar Ingrid Bunschoten (55) uit Capelle helaas over mee kan praten.

Door Marit de Jong

De ellende begon in 2001 met een Lyme-oor, toen nog niet vastgesteld. ”Ik werd direct opgenomen in het IJsselland Ziekenhuis en kreeg een week lang zes keer per dag antibiotica. De doktoren kwamen ’s nachts aan mijn bed staan, omdat het heel dik werd en er een rode kring over mijn gezicht trok.”

Ingrid herstelde, maar er was sprake van een misdiagnose. Ieder jaar daarna kreeg Ingrid last van voorhoofdsholteontstekingen, echter dacht nog steeds niemand aan de ziekte van Lyme. Uiteindelijk was het een bevriende arts die haar op deze ziekte wees. Dan is ze intussen 15 jaar en een heleboel klachten verder.

”Ik ontwikkelde onder andere geheugenverlies, migraine en een ernstige slaapstoornis. Dan moet je denken aan maandenlang hooguit drie uur per nacht slapen. Het was hopeloos en ik wilde niet meer. Je staat leeg op en je bent alleen maar moe. Ik ben nog steeds blij als ik één uurtje slaap. Het is echt een hel.”

Ook allergieën nemen de regie. ”Je kunt niet een ijsje of een gebakje eten. Het is zo saai. Ik krijg van alles last, want mijn slokdarm en mijn slijmvliezen zijn aangetast.” Ingrid volgt daarom een heel streng dieet: geen suiker, geen gluten, etcetera. ”Als ik dit niet volg, staat heel de nacht alles van binnen in vuur en vlam. Ik word overal ziek van.”

Lees het hele bericht op: capelle.ijsselenlekstreek.nl