Wat als een project op Kickstarter maar niet levert? Financiers hebben weinig rechten om hun geld terug te vragen.

De belofte van het team achter Polygons was simpel: voor 12 dollar zouden financiers van het project twee platte maatlepeltjes krijgen, die in verschillende formaten konden worden gevouwen, van een kwart theelepel tot twee eetlepels. Het concept werd geïllustreerd met foto’s en video’s van werkende prototypes, en sloeg meteen aan: binnen een uur was het doel van 10.000 dollar gehaald. Ook ik was overtuigd en stak 16 dollar in een set van twee lepeltjes.

Tientallen internationale media besteedden aandacht aan het project, en Kickstarter zelf koos Polygons als een project we love, een garantie voor extra aandacht op de homepage en in de nieuwsbrieven van de site. Uiteindelijk zouden de Polygons maar liefst een miljoen dollar ophalen, afkomstig van ruim 36.000 backers.

Aan hen werd beloofd dat de lepeltjes al in januari 2017 zouden worden geleverd, slechts twee maanden na het einde van de crowdfundingactie. Dat leek al ambitieus – uit onderzoek blijkt dat de meerderheid van de Kickstarter-projecten vertraging oploopt – maar de Polygons waren ook niet het ingewikkeldste product. Vergeleken met elektronische gadgets zouden de Polygons veel sneller en gemakkelijker van de fabrieksband moeten rollen. Zo leek het althans.

Lees het volledige bericht verder op NRC.nl