In Nijmegen wordt door burgers gebouwd aan “Energielandschap de Grift”. Ik volg dit initiatief al jaren en heb bij de opstart nog mee mogen denken als adviseur voor het financieren van het eerste project (Windpark met 4 windmolens voor ca. €15m, waarvan €2m eigen vermogen door 1013 particulieren).

Na het windpark worden nu 17.000 zonnepanelen op hetzelfde gebied geplaatst. Ook nu is het de bedoeling dat lokale bewoners hierin gaan participeren,

Community Financiering

Ik zie heel veel voordelen voor dit soort lokale initiatieven waarbij betrokken bewoners direct participeren, mede-eigenaar worden en mee kunnen beslissen. Dit was ook de oorspronkelijke bedoeling van crowdfunding. Helaas is die betrokkenheid erg mager tegenwoordig bij veel crowdfunding projecten.

Daarom heb ik het bij dit soort projecten liever over “Community Financiering” (geïnspireerd op het succes van “community shares” in het VK). Het wordt in het Nederlands ook wel eens vertaald met “gemeenschapsfinanciering”.

Eind vorig jaar schreef ik hier nog een uitgebreid artikel over in Trouw voor wie hierin geïnteresseerd is: “Het cadeau van de crisis: gemeenschapsfinanciering”.

Ronald Kleverlaan

Crowdfunding wordt volwassen. Wat zijn de belangrijkste trends en welke impact heeft crowdfunding? Wekelijks verzamel ik de belangrijkste (internationale) artikelen die de trends duiden rond Alternatieve Financiering, Crowdfunding en Community Finance.