Met hun investeringsfonds voor rechtszaken passen Sara en (vader) Chris Liesker het no cure no pay-principe ook in Nederland toe. De Amerikaanse Kamer van Koophandel probeert de challenger te dwarsbomen, vertelt Sara Liesker.

De nieuwste Challenger50 met o.a. Liesker Procesfinanciering staat nu online op Sprout, bekijk de hele lijst!

Het gebeurt te vaak, vond voormalig advocaat Sara Liesker: als kleine ondernemer of particulier je recht halen kost veel geld en als je tegenover een (corporate) partij met diepe zakken staat, trek je aan het kortste eind. Om met name mkb-ondernemers te helpen bij claims begon ze met vader Chris met procesfinanciering: een investeringsfonds voor proceskosten. In Nederland was dit fenomeen nog onbekend. Doordat het raakt aan no cure no pay is het ook best omstreden: ‘gratis’ procederen is in Nederland verboden, om belangenverstrengeling bij advocaten te voorkomen.

Procesfinanciering is niet in strijd met no cure no pay omdat Liesker geen advocatenkantoor is, maar een investeringsmaatschappij. Liesker heeft derhalve geen eigen advocaten in dienst en procedeert niet zelf. De zaken die Liesker financiert worden aangeboden bij externe advocaten. “Wat wij doen is meekijken en de rekeningen van die advocaten betalen”, aldus het bedrijf. Liesker verstrerkt procesfinanciering voor rechtszaken en arbitragezaken van ondernemers, bedrijven en particulieren, curatoren en claimstichtingen – met een claimwaarde  vanaf 250.000 euro. Liesker verdient per gewonnen zaak een succesfee van 30 procent.

Ondernemer uitroken
Het bedrijf bewijst dat het in een behoefte voorziet. “We dagen grote corporates uit die zich verschuilen achter juridische afdelingen en advocaten die eindeloos (en tegen beter weten) doorprocederen om een kleine financieel ondernemer financieel uit te roken”, zegt Sara Liesker.

Liesker Procesfinanciering wist begin dit jaar € 1,2 miljoen aan groeigeld op te halen via Collin Crowdfund.

Het volledige bericht lezen? Kijk op Sprout.nl.