De verkoop van uw onderneming kan gepland of ongepland zijn, maar wat zijn nu eigenlijk de meest voorkomende redenen van verkoop? En welk type koper sluit het beste aan bij de reden van verkoop?

Er zijn verschillende redenen om uw onderneming te verkopen. Zo is het mogelijk dat u als ondernemer de verkoop reeds gepland heeft. Heeft u bij het oprichten of overnemen van uw onderneming een stappenplan gemaakt met concrete doelen en deze doelen nu bereikt. Of ziet u dat uw onderneming een volgende fase ingaat en u niet de juiste persoon bent om de onderneming gedurende deze fase te leiden. Ook kan het zijn dat u niet langer met dezelfde energie werkt binnen uw organisatie en zelf een nieuwe stap wenst te maken. Of misschien wenst u wel met pensioen te gaan?

Naast geplande redenen zijn er tal van ongeplande redenen waarom u zich genoodzaakt ziet uw bedrijf over te dragen. Zo kunt u zelf, of een naast familielid, ernstig ziek worden of komen te overlijden. Of kunt u zich om bedrijfseconomische redenen, zoals liquiditeitsproblemen of een teruglopende omzet, genoodzaakt zien uw onderneming over te dragen.

Ten slotte kunt u zich als gevolg van een zakelijk of privé conflict min of meer gedwongen zien uw onderneming te moeten overdragen. Welke gevolgen heeft een geschil met een leverancier of medeaandeelhouder voor uw onderneming? En wat zijn de zakelijke gevolgen van een scheiding met een levenspartner?

Typen kopers
Als u uw onderneming wilt overdragen zijn er verschillende type kopers. Welk type koper het beste aansluit bij u en uw onderneming is afhankelijk van de situatie van uw onderneming en het doel dat u nastreeft. Wilt u de maximale opbrengst bij verkoop? Of vindt u het (ook) van belang dat uw onderneming de volgende stap kan maken en uw werknemers goed terecht komen?

Het is bijvoorbeeld een optie om uw onderneming over te dragen aan een (directe) concurrent of een onderneming waarmee u reeds jaren samenwerkt en die complementaire producten/diensten levert.

Ook is het mogelijk uw onderneming over te dragen binnen de familie of aan één of meerdere medewerkers. Dit vereist een zorgvuldige benadering om zowel uw eigen zakelijke en persoonlijke belangen als die van uw familielid of medewerker(s) te borgen.

Ten slotte is het mogelijk uw onderneming te verkopen aan een investeringsfonds of door middel van een beursgang (een deel van) de aandelen over te dragen.

“ Voordat de ideale koper gevonden kan worden is van belang de reden en  het doel van verkoop vast te stellen ”

Voer hieronder uw gegevens in en u ontvangt direct een link naar de Brochure Verkoop Onderneming in uw mailbox.