Alternatieve financieringsvormen zijn ook in het afgelopen jaar in omvang toegenomen, blijkt uit onderzoek Rabobank Research. Zij bespreken de trends van alternatieve financieringsvormen aan de hand van de verschillende levensfases van een MKB-bedrijf.

Start: vooral alternatieve financieringsvormen

Een bedrijf dat net begint moet alles nog waarmaken. Er is een idee, een ambitie en een start, maar het ontbreekt aan een track-record. Dat maakt een risicoanalyse moeilijk, waardoor het lastig kan zijn om een financiering te krijgen. Bovendien zijn ze vaak asset-light. Dat is zowel de reden van de kapitaalvraag, als de reden waarom ze lastiger te financieren zijn.

De belangrijkste financiers in deze fase zijn volgens Rabobank: “Family, friends and fools”, Business Angels, microkrediet (Qredits) of durfkapitaal.

Groeifase: bankleningen, asset-based financing, kredietunies en crowdfunding

Als een bedrijf de startfase overleeft, veranderen de mogelijkheden. Vanwege de gegroeide kredietbehoefte zijn familie en vrienden vaak geen optie meer. Daartegenover staat een track-record en is de kans dat er kapitaal aanwezig is groter. Dit vergemakkelijkt het krijgen van traditionele financiering zoals vreemd vermogen.

In 2018 hebben Nederlandse banken circa 74 miljard aan krediet verstrekt aan bedrijven, waarbij de groei in kredietverstrekking van kredieten boven de €1 miljoen komt.

Onder €1 miljoen is financiering gedaald van €10,1 miljard (2017) naar €9,7 miljard (2018). Dit komt overeen met de analyse van de non-bancaire financieringsmarkt van Stichting MKB Financiering van deze week.

Verder wordt in deze fase veel gefinancierd op basis van assets (factoring en leasing), maar ook crowdfunding wordt in deze fase veel gebruikt, volgens de Rabobank onderzoekers.

Het MKB in de volwassen fase: private equity en obligaties

In de late groeifase wordt via private equity of kapitaalmarktfinanciering geld opgehaald door mkb-ondernemers. In 2018 werd ca. €480 miljoen aan private equity financiering opgehaald.

Dit opinieartikel verscheen deze week in de nieuwsbrief van Ronald Kleverlaan.


Ronald Kleverlaan

Crowdfunding wordt volwassen. Wat zijn de belangrijkste trends en welke impact heeft crowdfunding? Wekelijks verzamel ik de belangrijkste (internationale) artikelen die de trends duiden rond Alternatieve Financiering, Crowdfunding en Community Finance.